A spanyolnátha pusztítása

A terem ismertetése

A három hullámban támadó járvány több mint húszmillió ember életét követelte, legalább kétszer annyit, mint maga a háború.

A háború a modern orvostudomány óriási fejlődéséhez vezetett, mindenütt átszervezték az egészségügyi szolgálatokat, kidolgozták a fertőző betegségek és járványok kezelésének hatékony módszereit, új eljárásokat fejlesztettek ki. Azonban ezek az eredmények és újítások sem tudták megelőzni és legyűrni a háború utolsó évében kitörő, magánál a háborúnál is több áldozatot követelő spanyolnátha-járványt. Az influenzaszerű megbetegedéseket, amelyek legalább 20 millió ember halálát okozták, mai ismereteink szerint a H1N1 vírustörzs okozta. Magának a járvány kirobbanásának nem sok köze volt Spanyolországhoz, amelyről a nevét kapta. Míg a hadviselő országokban ugyanis cenzúra akadályozta, hogy a katonák és a polgárok hírt kapjanak a járványról, elsőként a háborútól távol maradó Spanyolországban jelentek meg róla beszámolók. A járvány 1918-tól több hullámban söpört végig a világon. Utolsó áldozatainak egyike a trónjáról lemondott boldog IV. Károly, utolsó királyunk volt 1922-ben.

  

 

„A 14. században dúlt fekete pestis óta egyetlen járványnak sem volt ennyi halottja."
8 Órai Újság, 1919. január 16.

  

„Az uram tegnap meghalt, Ottókám magas lázzal fekszik, félrebeszél. Anyám minden köhögésemre összerezzen. Gyászkarszalagoktól feketék az utcák."
Hannah Schulle, Braunschweig, 1919

  

TÁRGYAK

 

inhalációs készülék

sterilizáló doboz

kötszer sterilizáló

(MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattára)

 

orvosi szekrény műszerekkel és kötszerekkel
kórházi hordágy és padok
(Makai László)

 

 

Megosztás

További termek

Egy korszak szállt sírba

Ferenc József halálát a kortársak is tragédiaként élték meg.

Megjárták a frontot

A háború mérlege 10 millió hősi halott és 21 millió sebesült katona volt.

A békemű létrehozói

A győztesek a „nemzeti önrendelkezés” elvére hivatkoztak, döntéseikben azonban ennek nyoma sem volt.

Az amerikai évszázad kezdete

Európa világpolitikai vezető szerepét az első világháború után az Amerikai Egyesült Államok vette át.

A békétlen Európa

A kontinens győztes és vesztes hatalmai egyaránt hasonló gondokkal küzdöttek: társadalmi békétlenség és gazdasági kilátástalanság árnyékolta be a hétköznapokat.

A spanyolnátha pusztítása

A három hullámban támadó járvány több mint húszmillió ember életét követelte, legalább kétszer annyit, mint maga a háború.

Népszövetség, a nemzetek szövetsége

A Wilson elnök kezdeményezte szervezet volt az első kísérlet a világ konfliktusainak békés rendezésére.

Vörösterror

A kommunista diktatúrák lényege az első pillanattól kezdve az erőszak és a megfélemlítés volt.

A lenini modell

Az európai társadalmak átalakítására tett kísérletek és a kommunista világforradalom kirobbanásának veszélye komoly kihívás elé állította a kontinens államait.

Változások - 1914–1922

„Oszd meg és uralkodj!” A győztesek úgy rajzolták át a világ térképét, hogy lehetőleg állandósítsák az etnikai és vallási konfliktusokat.

Trianon árnyékában

Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásával a Magyar Királyság a török hódoltság utáni történetének legnagyobb válságát élte meg.