BackToMaiPageIcon

Termek

HU EN

A spanyolnátha pusztítása

A három hullámban támadó járvány több mint húszmillió ember életét követelte, legalább kétszer annyit, mint maga a háború.

A háború a modern orvostudomány óriási fejlődéséhez vezetett, mindenütt átszervezték az egészségügyi szolgálatokat, kidolgozták a fertőző betegségek és járványok kezelésének hatékony módszereit, új eljárásokat fejlesztettek ki. Azonban ezek az eredmények és újítások sem tudták megelőzni és legyűrni a háború utolsó évében kitörő, magánál a háborúnál is több áldozatot követelő spanyolnátha-járványt. Az influenzaszerű megbetegedéseket, amelyek legalább 20 millió ember halálát okozták, mai ismereteink szerint a H1N1 vírustörzs okozta. Magának a járvány kirobbanásának nem sok köze volt Spanyolországhoz, amelyről a nevét kapta. Míg a hadviselő országokban ugyanis cenzúra akadályozta, hogy a katonák és a polgárok hírt kapjanak a járványról, elsőként a háborútól távol maradó Spanyolországban jelentek meg róla beszámolók. A járvány 1918-tól több hullámban söpört végig a világon. Utolsó áldozatainak egyike a trónjáról lemondott boldog IV. Károly, utolsó királyunk volt 1922-ben.Idézetek

„A 14. században dúlt fekete pestis óta egyetlen járványnak sem volt ennyi halottja."
8 Órai Újság, 1919. január 16.

„Az uram tegnap meghalt, Ottókám magas lázzal fekszik, félrebeszél. Anyám minden köhögésemre összerezzen. Gyászkarszalagoktól feketék az utcák."
Hannah Schulle, Braunschweig, 1919Tárgyak

inhalációs készülék

sterilizáló doboz

kötszer sterilizáló

(MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattára)


orvosi szekrény műszerekkel és kötszerekkel

kórházi hordágy és padok

(Makai László)